Är du kommunikatör med intresse för internationell handel? Har du förmågan att fördjupa dig i en fråga och skriva om den på ett tydligt och intresseväckande sätt? Vi söker dig som har arbetat några år med kommunikation, är en vass skribent och har erfarenhet av medierelationer.

Exportkreditnämnden (EKN) har regeringens uppdrag att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör vi genom att försäkra exportföretag och banker mot risken att inte få betalt, så att de kan genomföra fler säkra exportaffärer. Vi är ca 140 medarbetare, de flesta är akademiker, främst företagsekonomer, nationalekonomer och jurister. Vi satsar på en arbetsmiljö med arbetsglädje och ständig utveckling av kompetensen.

Pressansvarig kommunikatör, Stockholm

dnr: D20/00523

Om avdelningen/enheten

Kommunikationsavdelningen ansvarar för extern och intern kommunikation, marknadskommunikation och medierelationer. EKN är en affärsdrivande myndighet. Det gör att kommunikationsavdelningens mål både är att vara transparenta och att stärka varumärket samt öka företagens kännedomen om EKN:s erbjudanden. Gruppen består idag av tre medarbetare som rapporterar till kommunikationschefen. Idag löser vi behovet av pressansvarig med en extern konsult, men medias intresse för EKN växer och vi behöver en dedikerad medarbetare.

På kommunikationsavdelningen arbetar vi dagligen med texter om svensk export. Det kan handla om finansiering, intressanta marknader, belysande case eller utmanande hållbarhetsfrågor. Vi är ett litet team som samarbetar med integrerad kommunikation och hjälper varandra, för att få ut så mycket som möjligt av alla insatser.

Arbetsbeskrivning

Huvudsakliga arbetsuppgifter

• Ansvar för presskontakter – både proaktivt och reaktivt.
• Följa upp och utvärdera genomslag i media.
• Omvärldsbevakning – analys av nyhetsflödet och relevanta samhällstrender.
• Skriva och distribuera pressmeddelanden, skriva frågor & svar och förbereda intervjuer.
• Samarbeta med och beställa uppdrag från PR-byrå.
• Medverka i arbete med rapporter och underlag till exempelvis nativeannonsering.
• Strukturera och formulera enkla och lättförståeliga budskap kring komplexa frågor.
• I samarbete med ansvariga kollegor skriva, publicera och följa upp inlägg i digitala kanaler som exempelvis Twitter.
• Delta i utvecklingsarbetet av ekn.se och EKN:s konton på Twitter och LinkedIn.
• Stödja kollegor med textproduktion, textredigering och publicering.
• Rollen innebär viss beredskap, exempelvis tillgänglighet för press m.m.

Utbildning och erfarenhet

Vi söker dig som har akademisk examen inom kommunikation eller journalistik. Annan relevant akademisk examen, kompletterad med akademisk påbyggnad inom något av områdena kan likställas.

Du har minst 5 års erfarenhet från arbete inom både PR, press, kommunikationsplanering och operativ kommunikation i aktuell närtid, på kommunikationsavdelning eller byrå. Dina arbetsuppgifter har varit både operativa och strategiska och både reaktiva och proaktiva.

Det är meriterande om du har:
- erfarenhet av att ge stöd till chefer och experter i medieträning
- erfarenhet av att ta fram presentationer och tal
- arbetat i webbverktyg med webbpublicering
- arbetat med sociala medier

Du har förmågan att snabbt sätta dig in i komplicerade frågor, samtidigt som du på ett enkelt och begripligt sätt kan kommunicera komplex information. Du är en vass skribent med förmågan att gestalta budskap. Du är pedagogisk i din kommunikation och har förmågan att ta initiativ och arbeta självständigt.
Du har god insikt i vilka aktiviteter och prioriteringar som krävs för att skapa önskad uppmärksamhet och nå uppsatta mål.
Du kommunicerar obehindrat på svenska i tal och skrift.
Du kommunicerar väl på engelska i tal och skrift.
Det är meriterande om dina kunskaper i engelska är på en högre nivå än ”väl”.

Egenskaper

Du har ett stort samhällsintresse, är nyfiken och orädd och möter andra människor respektfullt.
I relation med media är det ofta bråttom. Vi lägger därför stor vikt vid att du är flexibel, har god anpassningsförmåga och är stresstålig. Du är bra på att bygga relationer och vårda dem långsiktigt.

Övrigt

I urvalsprocessen kommer vi att be dig lämna in exempel på texter du skrivit i ditt arbete.
Provanställning kan komma att tillämpas.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svensk medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan anställning.

För mer information

Vill du veta mer om tjänsten kontaktar du i första hand vår kommunikationschef Beatrice Arnesson på 08-788 00 36.
För frågor om rekryteringsprocessen eller anställningsvillkor kontakta Johanna Vikman, HR-specialist 08-788 00 10. Facklig företrädare är Philip Bergling, SACO, telefon 08-788 00 19.

Välkommen att registrera din ansökan hos oss senast den 3 juni 2020.

Vi undanber oss säljsamtal gällande rekryteringslösningar och annonseringskanaler, då vi har valt samarbetspartners för denna rekrytering.


Sista ansökningsdag har passerats